De laatste race

Zondag 12 december 2021 wordt om meerdere redenen een historische dag voor de Nederlandse Formule 1 fans.
Het is niet alleen de laatste race van een sensationeel Formule 1 seizoen, maar ook gaan we afscheid namen van vertrouwde stemmen van Olav Mol en Jack Plooij.

Het vertrek van Olav en Jack, daar ben ik niet rouwig om. Olav heeft de afgelopen dertig jaar veel gedaan om Formule 1 op de kaart te zetten in Nederland. Zijn enthousiaste commentaar en kennis zijn evident.
De laatste seizoenen kwam de klad er in. Het F woord kwam meer dan eens langs (“yohee, yoho, yo fucking bizar is dit,” toen Max V zijn eerste Grand Prix in Spanje won). Uiteindelijk vermoedt ik, is daar wel iets van gezegd, de laatste races was het beduidend minder.
En dan de pitreporter Jack Plooij. Serieuze vragen stelt hij niet, laat staat dat hij uberhaupt vragen stelt. Lando Norris heeft hem meermaals cynisch aangekeken en geantwoord (“Stel je nu elke week dezelfde vragen?”).
Wat de nieuwe aanbieder ViaPlay gaat bieden, niemand weet het. Ze willen het anders doen, waarvoor hulde.

En dan nu de laatste race in Abu Dhabi. Het is sinds 1974 niet voorgekomen dat de titelkandidaten met hetzelfde aantal punten de race ingaan.
Max en Lewis zijn aan elkaar gewaagd. Meer dan ooit is Mercedes het vuur aan de schenen gelegd door Red Bull en met name Verstappen.
Verstappen haalt meer uit de auto dan zijn teamgenoot, dat tot bewondering leidt bij zijn mede coureurs, zoals Alonso.

Het is voor het eerst in acht jaar dat Mercedes, en met name Hamilton en teambaas Wolff, uitgedaagd worden. En dan komt de ware aard van Mercedes boven drijven. Het zijn net zulke ordinaire straatvechers als Red Bull en Verstappen. Alles gaat voor de overwinning.

Zondagmiddag zullen Max en Lewis weer ver boven de rest uitsteken. De andere coureurs doen hun best, maar de twee titelrivalen rijden gemiddeld twintig seconden en meer ver voor de rest uit. De andere coureurs lijken wel koekenbakkers.

Of Verstappen de eerste Nederlandse F1 wereldkampioen zal zijn, zullen we zondagmiddag weten.

“To finish first, you first have to finish.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: