de arrogantie van het verliezen

“Zij” hebben gefaald. Drie wedstrijden op rij verloren op een EK dat eigenlijk als winnaar afgesloten had moeten worden. Met het spelersmateriaal dat Bert meenam, had het eenvoudig gekund. EK-Kampioen 2012
Helaas, ‘wij’ werden geen kampioen. “Zij” verloren alles. En hoe. Met een spel dat beschamend is voor het Nederlandse voetbal. Het tempo op een F-pupillen niveau. Maar dan nog, ook met dat tempo, voetballen zonder creativiteit, passie en inspiratie. Zelfs dan had ‘ons’ team verder moeten komen. Wat is dan de oorzaak van deze vernedering? Zijn de spelers moe? Is de honger naar het winnen bij de spelers gestild? Zit het zware clubseizoen in de benen en hoofd? Neen. Geen van dit alles is de oorzaak.

Arrogantie.

Pure, onvervalste arrogantie is de oorzaak van het collectief falen. Hoe vaak hebben de belangrijkste spelers gezegd ‘Het komt wel goed’, ‘het gaat lukken’, ‘we zien kansen’, ‘we winnen van de Duitsers’, ‘we vreten die Portugezen op’. Het zijn de spelers die per toeval vicewereldkampioen zijn geworden en er nu van uit gaan dat met minimale inzet hetzelfde bereikt kan worden. Dat het winnen vanzelf gaat. Als ze op het veld staan alles vanzelf gaat, de tegenstander angstig in hun doelgebied schuilen gaat.
Niets van dit alles. De tegenstanders bieden tegenstand. ‘Ze’ moeten het zelf oplossen, nadenken, creatief zijn. Alles voor elkaar over hebben. Niemand van deze EK selectie heeft dat begrepen, laat staan gebruikt. Het naar-elkaar-kijken heeft wel gewonnen.Duitsland won slechts met twee nul en heeft ‘ons’ naar huis gestuurd. Dat heeft alleen maar te maken met het feit dat de Duitsers verbaasd waren over het niveau van ‘onze’ jongens.

Cruijff heeft gezegd: “voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’
Simpel voetballen is plezier hebben in het spel, veel voor elkaar overhebben. Nu blijkt dat RvP het niet zo op heeft met WS. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien. En zo zullen er wel meer binnenbrandjes zijn geweest waar BvM met zijn treurige blik naar gekeken heeft en niets aan kon veranderen: arrogantie is er moeilijk uit te rammen. Het zit in je. Dat weet meneer Robben maar al te goed.

Beseffen de Heren wel dat de duizenden op de oranjecamping al vanaf acht uur in de ochtend in de weer zijn om ‘hun’ team aan te kunnen zien spelen en aan te moedigen? Zuinige excuses is het antwoord van de Heren.

Hoogtijd om de jonge ‘aanwas’ een kans te geven. Die geven weer spirit en sportiviteit aan het Oranje dat ‘wij’ zo graag zien winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: