boven is het stil

Bespreking van de roman ‘Boven Is Het Stil’ van Gerbrand Bakker (2006)

Henk en Helmer waren ooit bijna tweeling. Helmer was een paar minuten eerder. Als zonen van een boer in de buurt van Purmerend zou één van hen vader opvolgen. Henk bleek de uitverkorene, hoewel jonger, de oogappel van vader. Helmer dacht, Henk deed. In alles.
Een stuk rijden met de auto werd Henk fataal, zijn vriendin Riet overleefde het ongeluk. Of was Riet heimelijk verliefd op Helmer, die in Amsterdam studeerde. Helmer werd opgedragen de studie te stoppen en vader te helpen met de boerderij.
Zo geschiedde. En zo eindigt het ook, bijna.

De kleine ontwikkelingen in het stille leven van Helmer, nu eind vijftig maar nog wel vol dromen, zijn grote gebeurtenissen. Is Helmer gelukkig? Waarom heeft hij geen vrouw en kinderen? Of valt hij op mannen? De heimelijke homogevoelens zijn wel degelijk aanwezig, maar Helmer is een gesloten man. Ook de typische dialogen passen in het boerenleven.

“Ik heb honger,” zegt de vader
“Iedereen heeft wel eens honger,” antwoordt Helmer

“Boven is het stil” verwijst naar het feit dat Helmer op een gegeven dag zijn zieke vader naar boven draagt en in bed legt en daar zal hij verder vertoeven. Tot zijn dood. Na de dood van zijn vader vertrekt Helmer naar Denemarken, iets wat vanaf het begin al zijn wens is.
Nu hij geen tweelingbroer meer heeft en geen vader is hij eindelijk alleen.
“Boven is het stil” kreeg in 2006 de debutantenprijs en dat lijkt mij wel terecht. Een kleine grote roman over het boerenleven in de polder van Nederland. Er gebeurd eigenlijk bar weinig tot niets, maar je blijft geboeid lezen. Gerbrand Bakker is een goede verteller die weet waar hij de spanning erin moet houden en weet ragfijn de verhouding zoon-vader-moeder vorm te geven. Een goede verteller weet ook met kleine details en aanwijzingen een sfeer te creeren waarin je de boerderij, de schapen, de ezels en koeien ruikt. Gerbrand is daar in geslaagd. Vind ik.

“Boven is het stil” is een mooie roman met een fijne verteller die Gerbrand Bakker (zelf zoon van een grote boerenfamilie). Een aanrader voor iedereen die van nederlandse literatuur houdt. Nederlands in taal, maar ook in omgeving.

BOVEN IS HET STIL
Auteur Gerbrand Bakker
Afmetingen 133x33x208 mm
Gewicht 406 gr
ISBN 109059361067
ISBN 139789059361065

3 gedachten over “boven is het stil”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: